Ouderschap en scheiding


Voor wie

Wanneer je als gescheiden ouder(s) opvoedproblemen ervaart en wilt uitzoeken hoe je kunt bieden wat je kinderen nodig hebben.

Wanneer je lijnrecht tegenover elkaar staat en jullie strijd ook zaken over de kinderen betreft (dit wordt ook wel een vechtscheiding genoemd). Je kunt bij ons uitzoeken wat je kinderen nodig hebben en hoe je als ouder deze strijd, die hen onder meer in loyaliteitsconflicten brengt, bij hen weg kunt houden.  

Wanneer je na een scheiding een nieuw samengesteld gezin vormt. Nieuw samengestelde gezinnen kennen hun eigen valkuilen die voor moeilijkheden kunnen zorgen, en zetten alle betrokken ouders en (ex-)partners voor soms lastige vragen. Het is dan van belang zaken te kunnen scheiden waar nodig en ieders positie binnen het geheel helder te krijgen en te houden, waardoor iedereen èn de relaties verder kunnen ontwikkelen.

 

Rol van de therapeut

Gezinsleden ervaren allemaal op hun eigen wijze de impact van een scheiding. Soms is het moeilijk om met elkaar de juiste voorwaarden te scheppen om hierover te spreken en zaken verder te kunnen brengen. Als therapeuten helpen we bij het scheppen van een veilig klimaat waarin er zorgvuldige aandacht is voor de stem en de plek van alle gezinsleden.

 

Werkwijze

Onze eerste afspraak is een gezinsintake met je gezin -in de gescheiden of nieuw samengestelde vorm- en twee systeemtherapeuten. We beginnen met het zo duidelijk mogelijk formuleren van ieders veranderwens, vragen die daarbij spelen en doelen. We spreken af hoe onze samenwerking er in grote lijnen uit komt te zien.

We werken ervaringsgericht met de taal en de beelden die ons vanuit je gezin worden aangereikt. Er wordt ook rekening gehouden met belangrijke afwezigen.

We kijken vooruit: naar hoe je het samen hebben wilt. Wat haalbaar is. En hoe iedereen die belangrijk is in of voor het gezin, daar een bijdrage aan kan leveren zodat oplossingen voor handen komen. We denken ook samen na over volgorde en timing. Onze systeemtherapie is maatwerk; vanuit de gedachte 'doen wat werkt' kunnen vervolgsessies worden afgesproken of kunnen we (een deel van het traject) in een andere samenstelling werken.

Terug naar boven